Home    ::    Over ons    ::    Assortiment    ::     Zakelijk    ::     Service    ::      Contact

Home Over ons Assortiment Service Contact

WinterhardeOlijf © 2011-2013 | Algemene voorwaarden |  Contact  |  Partners                              Designed by LARS Webdesign   

Zakelijk

BESTE KOOP: €165,-

OudAssortiment olijfboom

Olijfbomen

Door onderling kruisen bestaan er vandaag de dag meer dan 80 soorten olijfbomen. De boom groeit aanvankelijk relatief langzaam, heeft een dikke stam en lange wortels. Vanwege de groei van de wortels, moet er telkens een minimale afstand tussen de bomen worden aangehouden bij het beplanten. Pas na 5 jaar begint de boom vruchten te dragen. Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden. Oude olijfbomen zijn bijzonder waardevol.

De boom waaruit in de loop der eeuwen onze eetbare olijven zijn ontstaan is eigenlijk een ondersoort, namelijk Olea europaea subsp. sylvestris. In Oost-Afrika komt nog een andere ondersoort voor, Olea europaea subsp. cuspidata, met kleine olijven die nauwelijks eetbaar zijn. In de hooglanden van Ethiopië komt deze Afrikaanse wilde olijf vaak voor in kerkbossen, kleine resten natuurlijk bos in een voor de rest vaak boomloos landschap.

In Nederland en België worden olijven soms geteeld als kuipplant. De oudere planten mogen het hele jaar op volle grond in Nederland en België staan. Ze herstellen snel na lichte vorst.

[bewerken]Aanschaf en verzorging

Let goed op bij de aanschaf van een olijfboom dat deze niet op kluit wordt verkocht. De planten dienen goed geworteld te zijn.

De olijfbomen staan graag op de zonnigste plek in de tuin. Zorg voor een zeer goed doorlatende zanderige kleigrond die het liefst wat kalk bevat. Natte voeten zijn dodelijk voor een olijf. In de zomer geef je een gemiddelde hoeveelheid water. In de winter geef je nauwelijks water, maar de grond mag nooit helemaal uitdrogen. Hetzelfde geldt voor olijven die in de kuip staan. Goede drainage is belangrijk, daarom leg je kleikorrels of scherven onder in de pot, die nemen het meeste water op. Het overtollige water moet uit de pot kunnen stromen, zodat er geen wortelrot optreedt.

Door wat snoeiwerk kun je een losse slordige groei van een jonge olijfboom wat corrigeren, maar dit gaat meestal ten koste van de bloemen, die zich op de groei van het voorgaande jaar vormen. Toch is het aangeraden om de lange takjes in het voorjaar in te korten om de boom mooi compact te houden. Ook de bemesting vindt plaats in het voorjaar, Osmocote (in de vorm van korrels) is een goed voorbeeld van een langzaam werkend bemestingsmiddel.

Olijfbomen kunnen last hebben van schimmel, die ook op de aardappelen en druiven kan voorkomen. Het is te herkennen aan de zwarte ronde vlek op de blad van de boom, die dan ook geleidelijk geel wordt. De olijfvlieg die in Zuid-Europa voorkomt en daar schade aan de olijvenoogst toebrengt, komt in Noord-Europa niet voor.

In de koudste wintermaanden december / januari verdient het aanbeveling om de jonge olijf in te pakken. Met stro kan je de voet van de plant bedekken en daarna met jute omwikkelen, zodat de plant kan blijven ademen maar ook voldoende vocht kan absorberen. Winterbeschermingshoezen verhogen de temperatuur met 7 graden Celsius. Deze doeken zijn gemaakt van fleece en laten vocht en licht door. Gebruik van noppenfolie (bubbeltjesplastic) wordt afgeraden; dit zorgt immers voor condensvorming waardoor de vorst sterker toeslaat.

U kunt ook een verlichtingsslang gebruiken en die om de boom heen wikkelen wat ook voor extra warmte kan zorgen. Oude exemplaren kunnen –18 °C hebben, jonge planten tussen –10 en –15 °C.


Bron: wikipedia.nl